Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmsysteem beveiliging Online info & advies over beveiliging en het installeren van alarmsystemen.
Alarmsysteem beveiliging
banner image

Alarminstallatie woning

Wil je je woning beveiligen tegen inbrekers? Ga je graag met een gerust hart van huis wanneer je op vakantie gaat? Of slaap je simpelweg beter als je weet dat je huis, bezittingen en dierbaren goed beveiligd zijn? Een alarminstallatie voor je woning is de oplossing. In dit artikel lees je meer over de verschillende types alarmsystemen, de voor- en nadelen per systeem, de kosten en de mogelijke extra opties.

Ga snel naar:
Soorten alarminstallaties
Alarmsysteem prijs
Extra opties alarminstallatie
Zelf alarminstallatie plaatsen of expert?
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Waarom een alarminstallatie in je woning?

Een alarminstallatie in je woning werk preventief tegen inbraak. Er zijn verder ook nog tal van goede redenen waarom je een professioneel alarmsysteem in je huis zou plaatsen:

 • Veiliger gevoel: door een alarmsysteem te installeren, voel je je vaak veiliger in je woning. Daardoor ben je ook geruster wanneer je weg bent van huis of ’s nachts wanneer je slaapt.
 • Korting op verzekering: voldoet je huis aan het PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen), dan kan je tussen de 5 en 15% korting krijgen op je polis. Hoe kleiner de kans op inbraak, hoe hoger de korting. Hoeveel korting je precies krijgt en wat de verdere voorwaarden zijn, hangt af van je verzekeraar, maar doorgaans bespaar je met een alarm tientallen euro’s per jaar op je inboedelverzekering.
 • Afschrikking: vaak wordt door middel van een sticker op je deur of brievenbus aangeduid dat er in je woning een alarminstallatie geplaatst is. Als inbrekers dit zien, worden ze hier vaak door afgeschrikt.
 • Hogere waarde van woning: als je in je woning een kwalitatief alarmsysteem laat plaatsen, kan dit ook de waarde van je woning doen stijgen.

Zelf genieten van de voordelen van een alarminstallatie? Laat een alarmsysteem plaatsen door een installateur. Zo ben je zeker van een optimale werking en veiligheid. Vind een installateur in de buurt.

alarminstallatie woning

 

Soorten alarminstallaties

Als je een alarmsysteem in je woning wil laten plaatsen, dan heb je de keuze uit de volgende soorten:

 

1. Draadloze alarminstallatie woning

Een draadloos alarmsysteem werkt met radiogolven die vanuit de installatie worden doorgestuurd naar draadloze detectoren in je woning. Er zijn verschillende systemen waar je uit kan kiezen:

 • Magneetcontact: draadloze systemen op basis van magneetcontact gaan af bij een onderbreking in het contact. Een magneetcontact kan je bv. monteren op ramen en deuren. Als een raam of deur ongewenst wordt geopend, gaat het alarm in huis af.
 • Glasbreukdetectie: je kan ook kiezen voor een alarm met glasbreukdetectie. Dit alarm werkt op basis van trillingen en gaat af wanneer inbrekers door een raam proberen te breken.
 • Bewegingsdetectoren: ten slotte ben je helemaal veilig met bewegingsdetectoren. Elke beweging in je woning wordt geregistreerd en zorgt dat het alarm af gaat.

 

Voor – en nadelen draadloos alarm:

 • Goedkoper dan een bekabeld alarmsysteem
 • Kan overal worden geplaatst
 • Mogelijkheid tot aansluiting op een alarmcentrale
 • Meestal geen elektriciteitsaansluiting nodig
 • Beperkte reikwijdte

 

Gemiddelde prijs draadloos alarmsysteem: € 500 – 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Bekabelde alarminstallatie woning

Een bekabeld alarmsysteem komt vooral veel voor bij bedrijven, maar ook grotere woningen hebben baat bij deze soort alarmen. Bekabelde installaties zijn minder gevoelig voor storingen en je hebt er minder omkijken naar dan bij draadloze alarmsystemen. Daarnaast heeft een bekabeld alarm een grotere reikwijdte, wat dit systeem geschikt maakt voor grotere ruimtes. Bekabelde alarmsystemen komen minder vaak voor sinds de komst van draadloze installaties, maar zijn nooit volledig vervangbaar door de draadloze alternatieven.

 

Voor – en nadelen bekabeld alarm:

 • Minder gevoelig voor storing op netwerk
 • Zorgeloze stroomvoorziening
 • Grotere reikwijdte
 • Duurder dan draadloze alarminstallaties
 • Moeilijker om te plaatsen

 

Gemiddelde prijs bekabeld alarmsysteem: € 1.000 – 1.700 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Hybride alarmsysteem

Hybride alarmsystemen combineren de beste eigenschappen van bekabelde en draadloze alarminstallaties in één pakket. Aan een hybride installatie kan je gemakkelijk draadloze uitbreidingen toevoegen. Dit type alarmsysteem is hierdoor een stuk flexibeler dan andere installaties. Wil je in je woning een alarminstallatie maar weet je nog niet welke extra opties je wil kiezen? Dan is een hybride alarminstallatie thuis de beste basis om later uitbreidingen aan toe te voegen.

 

Voor – en nadelen hybride alarm:

 • Flexibel
 • Betrouwbaar
 • Gemakkelijk te plaatsen
 • Betrouwbaar door bekabelde – en draadloze componenten
 • Minder modellen verkrijgbaar

 

Gemiddelde prijs hybride alarmsysteem: € 750 – 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Wat is het beste alarmsysteem voor je huis?

Wat nu de beste soort alarminstallatie is voor jouw huis, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van je woonruimtes, maar ook hoeveel verdiepingen je huis heeft. Zo is voor erg grote ruimtes bv. een bekabeld systeem erg aangewezen. Daarnaast zijn ook je persoonlijke wensen en budget belangrijk in het maken van je keuze.

Ontvang advies op maat! Een alarm installateur kan je verder informeren en adviseren over het beste systeem voor jouw situatie. Ontvang persoonlijk advies van experts in de buurt.

 

Alarmsysteem prijs

Wat zijn de kosten voor een alarmsysteem voor jouw huis nu? Meestal mag je rekenen op een prijs tussen € 500 en 2.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kosten voor een alarmsysteem in je woning zijn daarbij afhankelijk van factoren zoals de soort alarminstallatie, het model, het merk, extra opties… Je kan grofweg uitgaan van de volgende richtprijzen:

Soort alarminstallatieRichtprijs (incl. plaatsing en excl. btw)
Draadloos alarmsysteem€ 500 - 1.500
Bekabeld alarmsysteem€ 1.000 - 1.700
Hybride alarmsysteem€ 750 - 1.500

TIP: door offertes van meerdere installateurs te vergelijken, kan je vaak nog extra kosten besparen. Via onze offerteservice brengen we je in contact met installateurs in jouw buurt. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

alarmsysteem woning

Extra opties alarminstallatie woning

Een basis alarmsysteem voor je woning beschikt over een centraal bedieningspaneel, meerdere sensoren voor ramen en deuren en een sirene. Daarnaast zijn er uitbreidingen waar je uit kan kiezen om je huis nóg veiliger te maken. Hieronder een aantal aanvullende functies op een rijtje:

 • Aansluiting op de meldkamer: gaat het alarm in huis af, dan wordt er meteen een signaal gestuurd naar een centrale meldkamer. Hulpinstanties komen dan zo snel mogelijk jouw kant op. Aan een aansluiting op een meldkamer zijn mogelijk abonnementskosten verbonden.
 • Camera’s: door bewakingscamera’s toe te voegen aan je alarminstallatie kan je na een inbraak beelden terugkijken en mogelijk achterhalen wie de daders waren.
 • Brandalarm & rookmelders: naast inbraak is ook brand een risico waar je rekening mee moet houden wanneer je een woning wil beveiligen. Met een brandalarm met rookmelders weet je meteen waar en wanneer er brand ontstaat en is de brandweer zó ingelicht.
 • Buitensirene: wanneer inbrekers een poging doen om binnen te komen, gaat bij installatie van een buitensirene ook buiten een alarm af. Dit werkt afschrikkend, maar zorgt er ook voor dat je buren meteen zijn ingelicht in geval van inbraak.
 • Rookgordijn: je kan ook een systeem kiezen dat een rookgordijn produceert wanneer het vaststelt dat er een inbreker in je woning is. Dat rookgordijn belemmert het zicht van de inbreker.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw alarmsysteem? Een installateur kan je uitgebreid informeren over de extra opties en de bijhorende prijzen. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

Zelf alarminstallatie plaatsen of expert inschakelen?

Er zijn bepaalde alarmsystemen voor je woning die je met de nodige kennis zelf kan installeren. Op die manier bespaar je arbeidskosten. Toch is niet elk alarmsysteem even makkelijk te installeren. Wil je zeker zijn van een correcte installatie en een optimale werking? Dan schakel je best een expert in. Zo geniet je van:

 • Advies op maat: een alarm installateur bekijkt je woning en situatie en stelt op basis daarvan het meest geschikte alarmsysteem voor. Daarbij houdt deze ook steeds rekening met je eigen wensen en budget.
 • Vlotte installatie: een alarminstallateur kan het alarm in huis erg vlot installeren. Daardoor bespaar je zelf tijd en blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Correcte werking: door je alarminstallatie door een professional te laten installeren, ben je verzekerd van een correcte werking van je alarm. Zo geniet je dus ook van een maximaal veiligheidsgevoel in je woning.
 • Garantie: werkt je alarminstallatie thuis niet meer naar behoren? Of loopt er toch iets mis bij de plaatsing? Dan zijn eventuele extra kosten voor de installateur tijdens de garantieperiode.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 20% wanneer je je alarm door een professional laat plaatsen.

Op zoek naar een geschikte installateur? Via onze offerteservice kan je voorstellen,  prijzen, adviezen, alarmsystemen… vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vul dus zeker onderstaand formulier in:

 

Offertes ontvangen?

Wil je alarmsysteem plaatsen? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.