Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmsysteem beveiliging Online info & advies over beveiliging en het installeren van alarmsystemen.
Alarmsysteem beveiliging
banner image

Camerabewaking

Met camerabewaking heb je controle en bewijsmateriaal in één. Dit is een betrouwbare en efficiënte beveiliging van je gebouw. Hoe de bewaking gebeurt, hangt af van het gebruik, het camerasysteem en de wetgeving. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden, prijzen en normen.

Ga snel naar: soorten camerasystemenprijswetgevingoffertes ontvangen

 

 

Toepassingen camerabewaking

Het doel van de camerabewaking bepaalt welke camerasystemen je het best kan gebruiken en welke regels ervoor gelden.

 

Particulier of professioneel gebruik

Camerabewaking voor thuis moet aan andere voorwaarden voldoen dan één in een professionele context (winkels, kantoren, parkings …). De vereisten verschillen zowel wettelijk als technisch. Particulieren kiezen vaak voor draadloze systemen en IP-camera’s wegens het gemak. In professionele ruimtes zijn bekabelde camerasystemen met HD-SDI populair wegens de betrouwbaarheid. Meer info over de exacte wetgeving vind je op camerabewaking-info.be in volgend artikel: Camerabewaking thuis.

 

Camerabewaking buiten of binnen

De omstandigheden van een camera binnen of een buiten verschillen en stellen daarom andere eisen. Een camera buiten is het best:

  • Opvallend: door je camera te hangen op een zichtbare plek, schrik je indringers af.
  • Bestand tegen stof en het weer: om de camera te beschermen tegen vocht en vuil hang je die best op een beschutte plaats. Bij een bekabeld systeem werk je de kabels weg in bv. de behuizing. Kies je voor een IP-camera, dan is een IP-waarde van 66 of hoger aangeraden (meer vochtbestendig).
  • Aangepast aan de grootte van het terrein: bewaak je een groot terrein, dan zijn een inzoomfunctie en grote kijkhoek een must.
  • Voorzien van nachtzicht: inbrekers opereren vooral ’s nachts. Om die te kunnen zien en te identificeren is nachtzicht nodig.

 

Een camera binnen daarentegen moet voldoen aan deze criteria:

  • Onopvallend: om te voorkomen dat indringers je camera ontwijken of hun identiteit verbergen, hang je die best ergens waar ze die niet kunnen opmerken. Hiervoor is een draadloos camerasysteem handig.
  • Voorzien van infraroodbelichting: infraroodbelichting zorgt ervoor dat je ook in het donker goed beeldmateriaal hebt.

 

Tip: Combineer je camerabewaking met een alarmsysteem

Met camerabewaking kan je plaatsen in de gaten houden en indringers identificeren, maar camera’s waarschuwen je niet. Om de veiligheid volledig te garanderen gebruik je daarom best ook een alarmsysteem. Deze kan je dan koppelen aan bewegingsmelders en/of een alarmcentrale. Een professional geeft je beveiligingsadvies op maat en zorgt voor een correcte installatie. Ontvang snel en eenvoudig offertes via de offerteservice.

 

camerabeveiliging

 

Soorten camerasystemen en -functies

Voor camerabewaking bestaan verschillende systemen en functies. Meer info over bewakingscamera’s vind je in dit artikel. Hou bij je keuze rekening met je budget, het doel, de werking en kwaliteit van het camerasysteem.

 

1. Analoog of digitaal camerasysteem

De eerste keuze bij camerabewaking is die tussen een analoog of digitaal systeem. Analoge camera’s zijn goedkoper en zeer betrouwbaar, want je blijft filmen wanneer je wifi uitvalt. Ze volstaan wanneer een lage beeldkwaliteit voldoende is.

 

Digitale camera’s hebben een betere beeldkwaliteit en zijn ook gemakkelijker te installeren, maar zijn duurder. Er zijn hierin 2 types. Een IP kan je bedienen via het wifi-netwerk en sluit je aan op een videorecorder of computernetwerk. Een HD-SDI levert beelden van hoge kwaliteit op een SD-recorder. Dit is betrouwbaarder, want het is niet afhankelijk van je wifi-netwerk.

 

2. Bekabelde of draadloze camerabeveiliging

Analoge camera’s en HD-SDI werken via kabels. Hiermee kan je grote afstanden overbruggen. Je kan de kabels verbergen in de behuizing of voet van de camera.

 

Bij een IP-camera heb je de keuze tussen een bekabelde of draadloze versie. De draadloze zijn goedkoper en gemakkelijker geplaatst. Je moet dan wel op tijd de batterijen vervangen. Een IP plaats je ook best dicht bij het basisstation om voldoende contact te hebben met het wifi-netwerk.

 

3. Camera met of zonder geluid

Sommige camera’s maken ook geluidsopnames. Dit kan met een ingebouwde of externe microfoon. Een ingebouwde microfoon is minder opvallend voor inbrekers, zodat ze niet stiller gaan praten of zwijgen. Een externe microfoon is opvallender maar het geluid is van veel betere kwaliteit.

 

4. Beelden bekijken op afstand

Bij sommige camerasystemen kan je de beelden vanop afstand bekijken. Zo kan je de beelden volgen op je smartphone of tablet. Dit is enkel mogelijk bij IP-camera’s, niet bij een HD-SDI.

 

Wil je weten welk soort camerabeveiliging past bij jouw noden en budget? Een specialist geeft je advies en verzekert je van een optimale bewaking op maat. Ontvang snel en vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

 

camerabewaking

 

Prijs camerabewaking

De prijs voor een bewakingscamera hangt vooral af van het soort camerasysteem (IP, deurbel met camera …). Ook de keuze voor extra opties zoals opnameapparatuur beïnvloeden de kosten. Voor camerabewaking betaal je gemiddeld € 100 à 700 (incl. plaatsing en btw). Een professionele installateur garandeert je een correcte montage. Zo ben je zeker van een optimale beveiliging volgens de normen. Ontvang vrijblijvend offertes via de offertedienst.

 

Wetgeving camerabewaking

Voor het filmen van personen met een bewakingscamera moet je je houden aan 2 wetten: de Privacywet en de Camerawet. Je mag sowieso enkel beelden maken van je eigen grondgebied en geen camera’s plaatsen op openbaar domein.

Bij de plaatsing van camerabewaking gelden ook enkele plichten:

  • Pictogram: aan de toegang van de gefilmde locatie moet een specifiek pictogram voor camerabewaking hangen.
  • Aangifte bij de politie: een camera binnen in een woning moet je niet aangeven bij de lokale politiediensten. In alle andere gevallen moet je de installatie aangeven voordat je die in gebruik neemt.
  • Activiteitenregister: de verantwoordelijke voor de gegevensverwerking moet hiervan een activiteitenregister bijhouden.

 

Offertes ontvangen?

Wil je alarmsysteem plaatsen? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.